יום שבת, 13 בדצמבר 2008

חוקים ועקרונות מנחים לתרבות ברת-קיימא



מהי הדרך אל עולם המתנהל על פי חוקי הטבע, תוך יצירה של מערכת שכל מרכיביה יוצרים שלמות והרמוניה ? כיצד אפשר לנהל אורח חיים המוביל לשגשוג שלנו, של האחרים מאיתנו ושל המרחב בו כולנו חיים ?
חוקים ועקרונות לתרבות ברת קיימא בהשראתו של דייויד הולמגרן, אקולוג אוסטרלי, שיחד עם ביל מוליסון הגו את שיטת הפרמקלצ'ר: 3 קודים אתיים ו-12 עקרונות בסיסיים

דאגה לאדמה - אמא אדמה הינה ישות חיה ונושמת, ללא דאגה ותזונה מתמשכת ההשלכות יהיו הרות אסון. דאגה לאדמה הינה מפתח לחיים ברי קיימא. מצב האדמה הוא לעיתים אמת המידה הטובה ביותר לחברה. הדרך הטובה ביותר לדעת את בריאות האדמה היא פשוט להתבונן ולכמת (מלשון כמות) את החיים אותם היא מקיימת. דאגה לבני אדם - עלינו להיות בתשומת לב רבה לעצמנו, ולאחרים מאיתנו. אם צרכי בני האדם ישאפו לפשטות וחמלה יביא הדבר לשגשוג של הסביבה. הדאגה לאחר מתחילה בעצמי ומתרחבת בהדרגה למשפחה, חברים, שכנים וקהילה. להתפתח תוך כדי הסתמכות על עצמי ויצירה של אחריות עצמית. חלוקת עודפים הוגנת - יצירה של קשרים חדשים בהגדרות וגבולות של צריכה, ילודה וחלוקת עודפים. אנו מתברכים בזמנים של שפע המעודדים ותומכים בנו לעזור, לתמוך והתחלק עם האחר מאיתנו. לקחת מה שאנו צריכים ולהתחלק במה שלא תוך הבנה שישנו גבול כמה אפשר לקחת ולתת, לראות את המכלול.

התבונן ואז פעל - תוך כדי שאנו נרגעים ולוקחים את הזמן באינטראקציה עם הטבע אנו יכולים לתכנן את הפתרונות המתאימים ביותר לסיטואציה. עלינו לרכוש נקודות מבט נוספות, האופן בו אנו תופסים את החיים משפיעה על מה שאנו רואים ומפרשת לטוב ולרע אך בטבע קיימת רק השונות.
קליטה ואגירה של אנרגיה בתוך המערכת - עלינו להבין את המשאבים העומדים לרשותנו, ולעשות את שביכולתנו לאגור ולהשתמש בהם, עכשיו זה הרגע. פיתוח מערכות האוגרות משאבים כשהם בזמני שפע ולהשתמש בעת הצורך.
תנובה מתוך המערכת - עלינו להבטיח כי אנו יוצרים ומקבלים תנובה על המאמצים שאנו משקיעים במערכת. לא נוכל לעבוד על בטן ריקה ולכן עלינו לודא כי אנו יכולים להזין ולקיים את עצמנו.
דע את עצמך ולמד לקבל משוב - עלינו לצמצם פעילויות לא מועילות על מנת להבטיח שהמערכת תתפקד נכון. "אבות אכלו בוסר ושיני בנים תכהנה".
להשתמש ולהעריך מחדש משאבים ושירותים מתחדשים - ניצול השפע שבטבע לצמצום תרבות הצריכה וההסתמכות על משאבים מתכלים. נסיון שליטה על הטבע וצריכה מוגברת עולה ביוקר וגם יוצר אפקט שלילי על הסביבה.
להשתמש בכל דבר עד למיצויו המלא - טבע האנרגיה הוא להשתנות ולהתפזר. על ידי הערכה מחדש של המשאבים שיש ברשותנו שום דבר לא הולך לאיבוד. לדוגמא הפסולת האורגנית שלנו, שאנו מחשיבים כזבל, יכול להפוך לקומפוסט המזין אחרים. קל לבזבז ולייצר פסולת בזמני שפע אך לעיתים זו הסיבה לעיתות מחסור מאוחר יותר.
תכנון מתוך זיהוי דפוסים אל ירידה לפרטים - תוך כדי שאנו מתבוננים ןלוקחים מרחק אנו מסוגלים לזהות דפוסים הקיימים בנו, בטבע ובאחרים מאיתנו. אלה לכשעצמם יהיו השלד התכנוני כשהפירוט נוסף תוך כדי הזמן. עלינו לזכור שככל שאנו מזוהים ונשאבים לתוך סיטואציה, אנו רואים פחות את המכלול.
שיתוף פעולה ולא תחרות - מיקום נכון מביא לאינטראקציה ויחסי גומלין עשירים, האלמנטים במערכת מזינים ותומכים אחד בשני. שיתוף פעולה עם עצמי, שכניי, חבריי והקהילה בה אני חי מביא להבנה שהכוח שמבטא המכלול שלנו גדול יותר מסכום חלקיו וכשאנו עובדים יחד ובשיתוף פעולה, גם עבודה קשה הופכת לקלה יותר.
שימוש בפתרונות ומערכות פשוטות, איטיות, וקטנות - קל יותר לתחזק מערכות קטנות, פשוטות ואיטיות המובילות לשימוש נכון יותר במשאבים מקומיים. דרך יצירה של מערכות זעירות ואינטנסיביות נוכל להועיל יותר, גם לנו וגם לאכל האחרים.
רב־גוניות - "אל תניח את כל הביצים בסל אחד..." - ככל שמערכת מסתמכת על יותר מקורות הזנה כך היא מספקת מקור יציב, בטוח ותמידי יותר. רבגוניות היא יציבות לאורך זמן, קישורים רבים במערכת תורמים ליציבות שלה.
אפקט הקצוות - במפגש הקצוות בין שני מדיומים נוצרת האינטראקציה הרבה ביותר, עושר, תקשורת, שפע. הקצוות הם בדרך כלל המקום הפורה, הרבגוני והיצרני ביותר בתוך מערכת. במפגש הקצוות נוצרת האקולוגיה הרבגונית ביותר מכיוון שהמשאבים מכל הקצוות זמינים ופתוחים לתקשורת הגדולה ביותר.
הפוך כל בעיה להזדמנות - עלינו לזהות הזדמנויות, להיות יצירתיים, לחשוב אחרת. השינוי, שגם הוא דפוס, יהפוך להשפעה חיובית ככל שנתבונן בעצמנו ובסיטואציה טוב יותר ואחרי שתפסנו את המרחק שהתבוננות מאפשרת לנו, נוכל לפעול בזמן הנכון.


מידע ויישומים פרקטיים אפשר למצוא באמא-אדמה
יישומים לבית ולגן ליצירה של מערכת ברת קיימא